Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Gruszki z tymiankiem

Szybkie? Efektowne? Smaczne? A to wszystko zamknięte w przekąsce? Polecam gruszki w boczku z serkiem i tymiankiem. Smaki, które idealnie się uzupełniają. Gruszki zawinięte w boczek zachęcająco wyglądają i zachwycą niejednego sceptyka :)



Składniki:

  • 1 gruszka
  • 4 długie plastry boczku
  • 4 łyżeczki serka typu Almette
  • świeży lub suszony tymianek
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Gruszki umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i każdą z ćwiartek posmaruj za pomocą pędzelka sokiem z cytryny. Na każdej ćwiartce połóż łyżeczkę serka, posyp tymiankiem, a całość zawiń w plaster boczku. Zepnij wykałaczką. Piecz ok. 20 minut w 180 st.



Komentarze

  1. świetna przystawka, gruszka w zestawieniu z pozostałymi smakami na pewno zyskała aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tym, że smaki idealnie się dopełniają swiadczy szybkie tempo znikania gruszek z półmiska ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza