Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Gravlax - łosoś marynowany

Łosoś Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia peklowanego w soli, cukrze i koperku. Początkowo byłam sceptyczna - nie przekonuje mnie surowa ryba sama w sobie (stąd też moje opory przed sushi). Przygotowałam go jednak...

Smak? Prze-py-szny! Idealny :) W mojej rodzinie nie znalazł się nikt, kto zarzuciłby temu łososiowi cokolwiek... Filet o wadze 1200 g... po prostu zniknął :) Nawet moja czterolatka go pokochała :)





Składniki:


  • 600 g filetu z łososia
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Umytego i osuszonego łososia ułóż w naczyniu - najlepiej szklanym, skórką do dołu. Następnie natrzyj różową część łososia mieszanką soli i cukru oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość przykryj grubo posiekanym koperkiem. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 72 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu osącz z powstałej zalewy i ostrym nożem tnij cienkie plasterki.

Gravlax jadamy jako dodatek do kanapek, grzanek, serków twarogowych...

Komentarze