Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Frytki z piekarnika

Nie znam dziecka, które nie lubi frytek. Niejeden dorosły tez wybierze je do obiadu zamiast ryżu czy ziemniaków. Walczę jednak z frytkami mrożonymi - jakoś nie do końca wierzę w ich dobrą jakość. Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu to z kolei bomba kaloryczna. Kompromisem są frytki z piekarnika. Ze świeżych ziemniaków, Z ziołami. Aromatyczne...



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Wrzuć je do dużej miski, oprósz solą i pieprzem oraz ziołami. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj, by przyprawy i oliwa równomiernie je pokryły. Ułóż ziemniaki na dużej blaszce - jedną warstwą. Piecz ok. 20-30 minut w 240 stopniach. Po 15 minutach przemieszaj.



Komentarze