Gorąca czekolada z daktyli

My się zimy nie boimy... a gdy zmarzniemy, to pijemy gorącą czekoladę. Dotychczas była to czekolada albo z kupionych wcześniej tabliczek, albo z kuwertury, albo z proszku... Tym razem spróbowaliśmy czekolady z daktyli... Myślę, że ten przepis zostanie z nami na dłuuuuugo... :)



Składniki:

  • 500 ml dowolnego mleka
  • 1/2 szkl. daktyli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i razem z pozostałymi podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i zblenduj na aksamitnie gładką masę. 
Przelej do kubeczków.
Możesz doprawić według uznania: cynamonem, kardamonem, chilli...


Komentarze

  1. Rewelacyjny przepis! Czekolada wychodzi przepyszna! Pierwszy raz takiej próbuję i nie mogę się nadziwić. Z ciekawości dodałam odrobinę chili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z chilli też lubimy :)

      "czekolada" w wersji bardzo zdrowej jest częstym gościem w naszym domu - cieszę się, że zasmakowała :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka dietetyczna wersja gorącej czekolady to świetny pomysł, bo właśnie usiłuję zrzucić kilka kilo. Nie ukrywam, że czekolada to moja słabość, fajne podpowiedzi jak przyrządzić w domu gorącą czekoladę znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i niestety skutecznie odsuwa mnie to od mojej wymarzonej wagi, ale cóż- raz się żyję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację :) nie można sobie odmawiać małej przyjemności :)

      Usuń

Publikowanie komentarza