Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z olejem z lnianki (olejem rydzowym)

Podczas wizyty u kuzyna i jego żony miałam okazję spróbować sałatki z rukoli z sosem vinegrette na bazie oleju rydzowego, który wpisany jest na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego. Na ironię - jego smak poznałam w Warszawie :)
Olej z lnianki ma charakterystyczny cebulowo-gorczycowy smak. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B, mikro- i makroelementy, lecytynę oraz witaminę E. Podobno obniża poziom złego cholesterolu...
Sos vinegrette na bazie oleju z lnianki jest cudny... Spróbujcie :)



Składniki:

  • sałata lodowa lub rukola
  • 1/2 szkl. oleju z lnianki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Olej, ocet, musztardę oraz przyprawy wymieszaj w zakręconym słoiczku. Powstałym sosem polej sałatę lub rukolę. Posyp płatkami migdałowymi.








Komentarze