Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zupa krem z kalarepy z orientalną nutą

Znacie kalarepę? Najczęściej kojarzona jest z poezją dziecięcą :) Zwykle jadana na surowo. Konkurs na Kukbuku zmotywował mnie do spróbowania kalarepy w innym wydaniu. Poczytałam nieco, przemyślałam temat i powstał przepis na zupę krem. Wśród przypraw pojawia się cynamon, kardamon, szafran, kumin... Charakterystycznego smaku dodaje też olej kokosowy... Zupa zyskała mocnego sympatyka w mojej córce - od razu - prawie prosto z garnka - zjadła dwie czubate miseczki :)


Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 selera
  • 5 cm białej części pora
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta kolorowego mielonego pieprzu
  • szczypta kuminu
  • pół szczypty cynamonu
  • szczypta szafranu
  • odrobina kardamonu
  • 1 zmiażdżony  w moździerzu goździk
  • gęsty jogurt naturalny
  • prażone pestki dyni
  • "skwarki" z szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:


Olej kokosowy rozgrzej w garnku. Wrzuć na niego posiekany por, pietruszkę, marchewkę, seler i smaż do zrumienienia. Dodaj gorącą wodę i pokrojone na małe kawałki ziemniaki i kalarepę. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj i przypraw - sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pozostałymi sypkimi przyprawami. 
Podaj z łyżką jogurtu, pestkami dyni i/lub skwarkami szynki - najlepiej tak, jak lubisz.





Komentarze