Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szarlotka sypana z polskimi jabłkami

Sezon na cudownie słodkie polskie jabłka na dobre się rozkręca... Żal ich nie wykorzystywać :) Tym razem wybór padł na szarlotkę w wersji sypanej - przepis prosty, acz w smaku rewelacyjny. Znacie? Lubicie? A może coś robicie inaczej? Piszcie w komentarzach :)




Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny (zwykłej, nie błyskawicznej)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg polskich jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 kostka masła (wcześniej - zamroź)

Sposób przygotowania:

Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj jabłka z cynamonem i sokiem z cytryny.
Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia - ja dodatkowo owijam tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, bo masełko lubi uciekać szczelinami (owinięcie jest równoznaczne z brakiem dodatkowego mycia piekarnika ;))
W tortownicy kolejno układaj warstwy - 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki. Na wierzch zetrzyj na tarce kostkę masła. Piecz 60 minut w 170 st.



zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Dawno jej nie robiłam. Muszę koniecznie się poprawić, bo jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamroź :) Szarlotka jest bardzo smaczna ja tylko nie dodaję proszku do pieczenia i mniej cukru oraz masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione :) przy okazji znalazłam jeszcze jedną literówkę :)

      Usuń
  3. Upiekłam - pierwszy raz wg takiego przepisu - rewelacyjna, nic dodać nic ująć. Smakowała wszystkim bez wyjątku, a u mnie nie zdarza się to często :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza