Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Śniadaniowa pasta z brokułów wg pięciu przemian

Co jakiś czas odzywa się we mnie zew zdrowego odżywiania - tym razem powrócił w postaci apetytu na pastę kanapkową z brokułów. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę więcej, niż gotowanie brokułów - dlatego też polecam ją miłośnikom tych warzyw jako alternatywny sposób spożycia. Sceptyków zachęcam do spróbowania - mój mąż, przeciwnik brokułów, nie rozpoznał ich smaku...




Składniki:

  • brokuł
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sposób przygotowania:

Ugotuj brokuł - albo w wodzie albo na parze - jak wolisz. Przestudź. Brokuł zmiksuj z miękkim masłem. Dodaj posiekany szczypiorek i pieprz ziołowy. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
Fantastycznie smakuje z kiszonym ogórkiem lub dojrzałym pomidorem.





Komentarze

Publikowanie komentarza