Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pudding chia

Nasiona chia to nasiona szałwi hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Uprawianej przez Azteków już w czasach prekolumbijakich. Nasiona te służą do przygotowywania odżywczych napojów (koktajli) i żywności (puddingów, surówek, chleba). Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3 - uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Zawierają też witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo. 
Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. 
Jeszcze niedawno mało kto o nich słyszał. Za chwilę - będzie niewielu, którzy nie słyszeli :) 




Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka (może być krowie, sojowe, migdałowe, owsiane...)
  • 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy, z morwy...)
  • świeże owoce



Sposób przygotowania:

Do słoika wsyp nasiona chia. Zalej mlekiem i dodaj miód. Całość wymieszaj - po zakręceniu słoika masz domowy shaker :) Odstaw na 15 minut i zamieszaj ponownie. Wstaw na noc do lodówki.
Rano wyciągnij gotowy pudding. Przelej do miseczki, dodaj owoce i zajadaj :)





Komentarze

Publikowanie komentarza