Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pączki błyskawiczne

Są słodkości, które smakują dobrze o każdej porze roku. Są przepisy, które zawsze się udają. Przepis na te pączki mamy od kilku lat. W okresie karnawału smażymy je obowiązkowo kilkakrotnie. W ciągu roku lubimy przypomnieć sobie ich smak :) Mają tylko jedną wadę - są nienadziane ;) Rozwiązuję ten problem podając w miseczce domowe powidła śliwkowe lub za pomocą szprycy je nadziewam po usmażeniu :)



Składniki:



  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 6 żółtek
  • 15 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żółtka, drożdże i oliwę dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie podgrzej mleko, dodaj cukier i margarynę. Wymieszaj. Do mlecznej mieszanki dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Odstaw do wyrośnięcia.
Pączki nakładaj na głęboki rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Smaż na rumiano z obu stron - my smażymy we frytownicy :)








Komentarze

Publikowanie komentarza