Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Orzeźwiający chłodnik z melona

Gdy upał doskwiera, apetyt nie dopisuje, poszukuję przepisów na dania, które nie tylko ochłodzą organizm, ale też rozbudzą chęć na coś pysznego :) Wielokrotnie widziałam przpeisy na zupę-chłodnik z melona. Postanowiłam spróbować. W lodówce chłodził się melon gaia, z włoskiego tygodnia w Lidlu została mi szynka parmeńska i grissini... Test wypadł pomyślnie :)
Inspiracją był przepis z Akademii Smaku Siemens.





Składniki:


  • 1 melon gaia
  • sok z 1 cytryny
  • spora szczypta mielonego imbiru
  • 8 listków świeżej mięty
  • różowa sól himalajska
  • odrobina chilli
  • szczypta pieprzu kolorowego mielonego
  • szynka parmeńska
  • grissini

Sposób przygotowania:

Melona umyj, przekrój, usuń pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny, imbirem, chilli, solą i pieprzem oraz listkami mięty. Do momentu podania - przechowuj w lodówce. 
Podałam chłodnik w połówkach melona z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską. 




Komentarze