Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak gotować kukurydzę?

Piękny słoneczny dzień na polskiej nadbałtyckiej plaży... I wędrujący między ręcznikami sprzedawca popcornu, orzeszków w karmelu i... gotowanej kukurydzy :) Właśnie jej smak ma dla nas ostatni pobyt nad morzem... Moja już-prawie-czterolatka zachwyciła się smakiem kukurydzy. Po powrocie musiałyśmy ją ugotować.  Ale jak "to" się robi? Po lekturze kilku stron internetowych z poradami powstał ten oto przepis :)



Składniki :

  • Kukurydza w kolbach
  • Woda
  • Cukier
  • Mleko
  • Sól
  • Masło
Sposób przygotowania :

Kukurydzę umyj, oczyść z włosów.  Włóż do zimnej wody. Na 2 l wody dodaj łyżeczkę cukru i 50ml mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj co najmniej 30 minut.  Po upływie tego czasu sprawdź,  czy ziarenka są już miękkie.  Jeśli nie gotuj nadal-ja gotowałam 50 minut.
Podawaj z masłem i solą. 

Komentarze