Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Drożdżowe ciasto z porzeczkami do odrywania

Pamiętacie konfiturę z czerwonej porzeczki? Obiecałam Wam pyszne ciasto - spieszę więc dotrzymać słowa. Ciasto jest drożdżowe - mimo mojego lęku przez tym rodzajem ciasta. Jest moim pierwszym podejściem do ciast typu "do odrywania". Podoba mi się ta idea :)





Składniki:


  • 500g mąki
  • 50g cukru
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • sól
  • 50 g + 2 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml konfitury z czerwonej porzeczki
  • 50g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 75g cukru pudru
  • mąka do podsypania ciasta na stolnicy
  • masło i mąka do formy
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z 50g cukru i cukrem waniliowym, drożdżami i pół łyżeczki soli. Mleko podgrzej, a masło stop. Do mąki wbij jajka, wlej ciepłe mleko i masło. Składniki wymieszaj mikserem, następnie ręcznie zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. 

Foremkę keksową posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży kwadrat. Posmaruj ciasto konfiturą i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Układaj po 5-6 kwadratów jeden na drugim. Następnie każdą porcję kwadratów układaj pionowo w formie - najlepiej postaw formę pionowo i układaj kwadraty "w wieżyczkę". Ciasto odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzej do 175 st. Pozostałe 2 łyżki masła pokrój na akwałki i włóż pomiędzy plasterki ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut - po 20 minutach przykryj folią aluioniową, by się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu - pozostaw do ostygnięcia.


Przygotuj lukier z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody. Polej nim ciasto i udekoruj czerownymi porzeczkami.




Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. Na pewno rewelacyjnie smakuje. Chętnie spróbowałabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idea jest jak najbardziej słuszna. Cudnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a idea zaszczepiła się na dobre i krąży w mojej głowie :)

      Usuń

Publikowanie komentarza