Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto bananowe z jabłkami

Nie wiem, które owoce dominują... Czy banany w cieście, czy kawałki jabłek... Ciasto jest dość wilgotne, może nawet ciężkie... Ale ilość owoców sprawia, że zjada się je z apetytem i może nawet pełnić funkcję ciasta na drugie śniadanie :) Inspiracja



Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl.oleju
  • 2 jabłka
Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Zmiksuj banany z jajkami i olejem. Płyn wlej do suchych składników i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj i przęłóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-50 miut - do suchego patyczka.



Komentarze

  1. Mniam, bardzo takie lubię, właśnie na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duża porcja owoców... a gdyby tak jeszcze mąkę zamienić na pełnoziarnistą.. byłaby pełnia zdrowia :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie. Chyba sobie upiekę w wolnej chwili. Czy w przypadku pozytywnej weryfikacji mogę przepis zamieścić u siebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście :) podaj tylko, jeśli możesz, link do inspiracji :)

      Usuń
    2. Jasne, że podam... nawet nie pomyślałem aby mogło być inaczej :)

      Usuń
  3. 1/4 oleju- całego oleju (czyli 1 szklanka) czy 1/4 szklanki oleju?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza