Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Skąd czerpiecie przepisy? Ja chwytam każdą okazję, by wrócić do domu ze świetnym pomysłem, co ugotuję lub upiekę następnym razem. Nawet z wizyty u dentysty ;) Jak to robię? Siedząc w poczekalni przeglądam gazety i... robię telefonem komórkowym zdjęcie przepisu... Oczywiście nie pamiętam potem, co to za gazeta, ale przepisy zostają ze mną czasem na bardzo długo. Takim też jest ten - ciasteczka polecane dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia, na kleiku ryżowym :)




Składniki:
  • 1 torebka kleiku ryżowego
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura
  • sól

Sposób przygotowania:

Kleik ryżowy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Posiekaj z masłem, a następnie dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odrywając kawałki ciasta formuj kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrób dołek. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 st. i upiecz na jasnozłoto. Do każdego wgłębienia możesz włożyć drobinę konfitur.





Komentarze

  1. Świetny przepis na prostą słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wszędzie szukam inspiracji - nie tylko przepisów, ale chociaż luźnych skojarzeń i pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zaczęłam nawet robić zdjęcia menu w restauracji :)

      Usuń

Publikowanie komentarza