Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Łatwe ciasto drożdżowe z Kasią

Weekend to czas, kiedy najchętniej piekę ciasta. Też tak macie? Lato i owocowy sezon dodatkowo mnie motywują :)
Dzisiaj skusiły mnie swym smakiem i zapachem cudownie czerwone maliny. Dodatkowo siostra przypomniała mi o przepisie na ciasto drożdżowe, które można wymieszać dosłownie łyżką! i można nie ubrudzić się nawet jednego palca :) Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i banalnie łatwe. Koniecznie spróbujcie :)




Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)




Składniki:


Ciasto:



  • 330 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 200 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia
  • 3 jajka
  • 1 op. drożdży instant
  • 300-400 g malin


Kruszonka:
  • 1 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szkl. otrąb pszennych lub zmielonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 100 g kostki do pieczenia Kasia

Sposób przygotowania:

Na dno miski wsyp cukier. Następnie rozsyp na nim drożdże instant i polej roztrzepanymi jajkami. Zalej letnim mlekiem i roztopioną Kasią. Posyp mąką i przykryj. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce - zacznie "pracować". Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.

Przygotuj kruszonkę - z mąki, cukru, otrąb lub płatków, wanilii i Kasi zagnieć kruszonkę.

Tortownicę 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż grubą warstwę malin i wylej resztę ciasta. Ciasto posyp kruszonką.



Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 50-55 minut.



Komentarze

  1. Tak, lato to idealny czas na pieczenie :) Pod ręką tyyle pysznych owoców, że aż szkoda tego nie wykorzystać. Ciacho wygląda pysznie!

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza