Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Konfitura truskawkowa z miętą i pieprzem

Letni smak zamknięty w słoiku. Wzbogacony pieprzem i miętą. Dzięki dodatkowi pieprzu konfitura jest lekko pikantna. Mięta wprowadza odświeżenie. Przepyszna...



Składniki:
  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 12 ziaren pieprzu kolorowego
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Truskawki odszypułkuj i umyj. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Rano zlej sok, zagotuj go i gorący rozlej do butelek. Będzie pyszny w zimowe wieczory :)


Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotujemy w trzech rundach po godzinie (godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania). Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję, gorącą konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Polecam Wam wspaniały kuchenny przyrząd do napełniania słoików:


Możecie go kupić np. TUTAJ.


Komentarze