Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Syrop truskawkowy

Nie było jeszcze lata, bym nie robiła musu ze świeżych truskawek. Mówiąc "mus" mam na myśli zmiksowane z cukrem pudrem truskawki. Spożywałam go zazwyczaj we wszystkich znanych mi formach i postaciach: z ryżem, makaronem, do lodów, do ciast biszkoptowych, jako koktajl... Przypadkiem, a może wprost przeciwnie, w moje ręce trafił letni numer "Piękno i pasje". Znacie? Jeśli jeszcze nie, to gorąco Wam polecam :) Zainspirował mnie, bym zamknęła smak lata w słoiczkach. Tak oto powstał syrop, który, mam nadzieję, ubarwi nie jeden jesienno-zimowy wieczór :)


Składniki:

  • 750 g truskawek
  • 250 g cukru
  • 1 cytryna
Sposób przygotowania:

Truskawki odszypułkuj, umyj w zimnej wodzie i zmiksuj. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj 20 minut na małym ogniu. Następnie gorący mus wlej do słoiczków i odwróć do góry dnem. 
Podobno (jeszcze nie sprawdziłam :)) można go przechowywać przez 6 miesięcy :)





Komentarze

Publikowanie komentarza