Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szparagi z wody z jajkiem w koszulce

Sezon szparagowy oficjalnie uważam za otwarty :) Białe szparagi każdego roku pojawiają się na naszym stole, a im wcześniej uda nam się je kupić, tym bardziej nam smakują. Klasycznym sposobem ich przygotowania jest gotowanie. I w tej właśnie wersji Wam je polecam :)





Składniki:

  • szparagi
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Szparagi obierz - najlepiej obieraczką do warzyw. Zacznij od dołu szparaga i kieruj się do główki. Następnie chwyć szparaga u dołu oraz w połowie i złam - oderwiesz w ten sposób twardą część.
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę w wysokim garnku - szparagi powinny stać podczas gotowania,a  ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Wsyp sól i cukier (u mnie po 1/2 łyżki) i dodaj trochę soku z cytryny, by szparagi zachowały biały kolor. Do wrzątku włóż szparagi, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.
Podawaj - wedle uznania - ze stopionym masłem, posypane solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, ze zrumienioną bułką tartą...

Polecam podanie szparagów z jajkiem w koszulce:

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego. Na wrzątek wlej surowe jajko. Gotuj 3-4 minuty. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki. Jajko powinno pozostać w środku lekko płynne.




Szparagi

Komentarze