Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Styropian

Przepis dostałam od teściowej mojej siostry... Nie ukrywała, że autorką jest Ewa Wachowicz - oryginalny przepis. Musiałam przyznać - od pierwszego kęsa - że ma w sobie to "coś". Świetnie imituje sernik. Jest lekko kokosowy, lekko brzoskwiniowy. Taki wiosenny :)


Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 kg jogurtu brzoskwiniowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy



Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru i 2 łyżeczek proszku zrób kruszonkę. Następnie zrób kopczyk i wbij żółtka. Wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podziel na dwie części. 
Do jogurtu dodaj pozostały cukier, proszek do pieczenia oraz budyń. Delikatnie dodaj wiórki. Z białek ze szczyptą soi ubij pianę i delikatnie połącz z masą jogurtową. Połowę ciasta kruszonki rozłóż na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Nałóż masę i posyp resztą kruszonki.
Piecz na złoty kolor w 160 st. przez 1 godzinę.



Komentarze

Publikowanie komentarza