Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Babka gotowana

O babce gotowanej pierwszy raz usłyszałam w zeszłym roku - dziwne, prawda? Podobno jest to przepis rodem z PRL-u. Moja mama, zapytana, wspomina babkę gotowaną, którą po świętach zajadały z jej kierowniczką. Moja ciocia mówi, że nie zna lepszej babki. Dopadło więc i mnie - zakupiłam formę (za jedyne 30 zł) i... ukręciłam :) Efekty? Więcej niż zadowalające :) 


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (można użyć aromatu waniliowego lub dowolnego innego)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wódki

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodaj obie mąki, proszek do pieczenia, wanilię, ocet i wódkę. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę ubitą z białek ze szczyptą soli i delikatnie połącz. Przelej do foremki na gotowaną babkę - taką z pokrywką. Wstaw przykrytą foremkę do garnka i wlej do niego gorącą wodę z krany do 3/4 wysokości foremki. Gotuj przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyjmij z wody, wyjmij z formy i zostaw do odparowania. Jeszcze ciepłą polukruj lub udekoruj czekoladą.



Komentarze

  1. Moją mamą robi babkę gotowaną tylko, że całą w polewie czekoladowej. Mój smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza