Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ryba w warzywach - TUPPERWARE

Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką naczynia firmy Tupperware "Cud kuchenny"... Naczynie składa się z trzech części: miski, sita i pokrywki. Podobno gotuje bez gotowania - wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i poczekać :) Sprawdziłam. Działa! Dziś podrzucam Wam tupperwarowski przepis na rybę w warzywach :)



Składniki:


  • 1 kg filetów rybnych
  • 1/2 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • 2 łyżki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szkl. wody
  • 1 cytryna
Sposób przygotowania:

Filety (jeśli mrożone) odmróź, przypraw i skrop sokiem z cytryny. Warzywa zetrzyj na wiórki (ja zrobiłam to w robocie kuchennym). Do garnka wlej olej i wrzuć warzywa, dodaj kostkę rosołową i wodę. Duś do miękkości. Następnie dodaj ketchup i koncentrat oraz przyprawy.
Do Cudu Kuchennego bez sita włóż gorące warzywa, rybę i znów gorące warzywa. Przykryj pojemnik i odstaw na 30-40 minut. Rybka sama się "ugotuje" :)



Komentarze

  1. Przepis brzmi pysznie ale ten "cud kuchenny" jest bardzo naciągany, bo łatwo go zastąpić zwykłym naczyniem żaroodpornym tudzież żeliwnym, które ja używam do przygotowywania podobnych potraw. Różnica polega zazwyczaj na tym, że takie cuda kosztują kilka razy tyle co "normalne" naczynia, które przecież też same nie gotują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ty opowiadasz. To znaczy - nie znasz kompletnie produktów tupperware. To ugotuj tym sposobem piersi z kurczaka lub rybę w twoim naczyniu żaroodpornym. Ja takie miałam i odstawiłam na bok, nie umywa sie do cudu kuchennego.

      Usuń
  2. Oczywiście, możemy eksperymentować :) mnie taki pomysł chodził jakiś czas po głowie, ale Postanowiłam przetestować oryginał :) z efektów testu jestem zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zjadłem śledzia z warzywami SEKO i był tak dobry, że samemu postanowiłem coś przygotować ;)
    Trafiłem na ten przepis i normalnie palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza