Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Ma lekko przypaloną skórkę i wilgotny środek. Dla niektórych za słodki, mnie osobiście lekka słodycz chleba bardzo odpowiada. Gorąco polecam - naprawdę jest wart spróbowania :)



Składniki:

  • 500 g zakwasu
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 370 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • otręby owsiane

Sposób przygotowania:

Zakwas rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę pszenną i żytnią, kminek, sól, olej i miód. Zagnieć ciasto - będzie lekko lepkie. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Odgazuj, włóż do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy (u mnie tortownica) i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia. 
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika i piecz 35 minut. Wystudź.




Komentarze

  1. Ten chlebek wygląda apetycznie i nie jest zbyt pracochłonny. Jakiś czas temu wyhodowałam sobie własny zakwas i piekę chleby samodzielnie. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza