Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chleb 100% żytni

Chleb na samej mące żytniej i żytnim zakwasie. Dziwnie wygląda i pachnie podczas wyrabiania. Po upieczeniu jest bardzo wilgotny, zwarty, sycący. Długo zachowuje świeżość. Wart przetestowania - mnie już do siebie przekonał. Kolejny przepis na ciągle się wydłużającej liście "upiekę jeszcze raz" :)



Sposób przygotowania:


  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 g mąki żytniej
  • 110 g letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut mikserem. Ciasto będzie się mocno kleić. Umieść w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówce. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 5 godzin. Ciasto powinno dwukrotnie podwoić objętość. Piecz w temp. 200-210 st. przez około 50 minut.




Komentarze