Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Są smaki nieśmiertelne. Są smaki, za którymi się tęskni cały rok... To jeden z nich. Idealnie doprawiona kapusta z grzybami zamknięta w cieniutkim pierogowym cieście. Jak to osiągnąć? Mieć jeden sprawdzony przepis na pierogi, ulepić ich całą masę - by były zawsze zgrabne i równiutkie, znaleźć przyprawę do kapusty, która zawsze nada perfekcyjny smak, a jesienią biegać do lasu po grzybki :)
O ile grzybiarzem jestem słabym - oddaję pałeczkę rodzicom ;), o ile mistrzynią lepienia jest moja ciocia, o tyle tajemnicę kapusty odkryłam sama. To przyprawa do Bigosu i potraw z kapusty firmy Prymat. Przetestowałam ją w tym roku dzięki paczce otrzymanej od firmy Prymat, o której Wam już wspominałam. Do tej pory czegoś mi w naszych pierogach brakowało - ale też nigdy nie dodawałam kolendry, kminku, słodkiej papryki i chilli. A właśnie te przyprawy występują obok czosnku, cebuli, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liścia laurowego czy majeranku w mieszance Prymat. Przyprawę musieli stworzyć profesjonaliści - jest idealnie wyważona, pięknie podkreśla smaki i kapusty i grzybów. Polecam - spróbujcie :)



Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 2 szkl. gorącej wody
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:


Zacznij od przygotowania farszu.
Grzyby zalej gotującą się wodą i i pozostaw na noc. Rano wypłucz pod bieżącą wodą, ponownie zalej wodą i gotuj 20 minut. Wody z grzybów nie wylewaj!


Kapustę kiszoną obgotuj przez godzinę z wodą z grzybów. Odcedź, ostudź i odciśnij w dłoniach. Przeciśnij razem z grzybami przez maszynkę z grubym sitem. Dodaj do kapusty i grzybów cebule drobno pokrojone i zeszklone na oleju. Dopraw solą i przyprawą do dań z kapusty.



Z mąki, soli, jajek, oliwy i gorącej wody zagnieć ciasto - zagniataj tak długo, aż ciasto stanie się aksamitne. Przykryj folią, by nie wyschło.


Odkrój kawałek ciasta i cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj pierożki, następnie nałóż łyżeczkę farszu i sklej w pieroga. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą specjalnych "maszynek" do pierogów.


Pierogi wrzucaj n wrzącą wodę i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Możesz do wody dodać odrobinę mąki ziemniaczanej - zmniejszysz ryzyko popękania pierogów i wypłynięcia farszu.








Komentarze

  1. Moje ulubione pierogi :-) szkoda że już mi się skończyły te z wigilii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze przygotowuję więcej, mrożę i cieszę się ich smakiem jeszcze kilkakrotnie :)

      Usuń

Publikowanie komentarza