Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pieczona pierś z gęsi

Gęsina? Rzadkość na naszych stołach. Zapewne głównymi sprawcami są: zaporowa cena i słaba dostępność. Postanowiłam jednak spróbować. Tato "upolował" dla mnie dwie piersi i powiedział: "wymyśl coś" :) 
Ale jak tu coś wykombinować, jak ja nie wiem, jak smakuje mięso z gęsi?!
Poszłam po dobrą radę na stronę http://www.kwestiasmaku.com/, a tam... same pyszności :)
Zdjęcie mogłoby być lepsze... ale gęsinka stygła, goście czekali, a i mnie samej ślinka za bardzo ciekła :) Przy następnym podejściu do gęsiny na pewno się poprawię :)



Składniki:
  • 1 kg piersi z gęsi
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml gęstego soku z malin
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem umyj gęś i natrzyj ziołami - pomiń skórkę. Włóż je do żaroodpornego naczynia - skórką do góry i zalej winem i sokiem. Płynu powinno być tyle, by przykrył całkowicie mięso, a skórkę pozostawił na powierzchni. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
W dniu pieczenia nagrzej piekarnik do 240 st. Piersi gęsi wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem i ponownie włóż do garnka. Przykryj i piec 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 60 minut.
Dbaj o to, by mięso było całkowicie przykryte, a skórką pięknie unosiła się nad powierzchnią. Gdyby płyn odparował - dolej wina i soku. 
Po wyjęciu z piekarnika i zalewy pokrój w plastry i podawaj...


Moja propozycja sosu do gęsiny:

200 ml dżemu z czarnej porzeczki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dżem z winem gotuj około 10 minut. Następnie mąkę rozmieszaj z małą ilością sosu, by nie porobiły się grudki. Wmieszaj zawiesinę w sos, zagotuj i podawaj :)



Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Ja sama jeszcze z gęsi nic nie robiłam, może więc też powinnam na nią "zapolować" w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz, nie żałuję i na pewno będę przygotowywać ją wielokrotnie :)

      Usuń
  2. Pierś z gęsi wygląda bardzo smakowicie. Właśnie takiego przepisu szukaliśmy. Teraz do sklepu po składniki i zabieramy się do pracy. Organizujemy spotkanie przedświąteczne i mamy ochotę na gęsinę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że efekt Was zadowolił :)
      sama będę przygotowywać gęsinę na świąteczny obiad i tym razem postaram się zdążyć ze zrobieniem zdjęcia ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza