Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Żurek

Pachnący wędzonką i czosnkiem żurek kojarzy mi się zarówno z Wielkanocą, jak i porą długich jesienno-zimowych wieczorów. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Cudnie rozgrzewa. Wspaniale syci. 



Składniki:


  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki z chleba
  • wywar z jarzyn i wędzonki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • majeranek
  • 4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Przygotuj zakwas: do wody dodaj mąkę żytnią, rozgnieciony czosnek i skórkę z chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.

Do gorącego wywaru dodaj zakwas żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony boczek i kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.








Komentarze