Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z makaronem ryżowym

Długie godziny w pracy mobilizują do wymyślania idealnych dań "do pudełka". Zdecydowanie w moim przypadku wygrywają sałatki.  Dzisiejsza łączy w sobie treściwy makaron,  zdrowe warzywa i koperek, pożywną szyneczkę. Samo zdrowie i energia do dalszej pracy :)



Składniki :

  • 1 op. makaronu w kształcie ryżu
  • 2 świeże zielone ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 25 dag szynki
  • pół pęczka koperku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania :

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.  Przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.  Ogórki obierz i pokrój w zgrabną kostkę.  Koperek posiekaj. Kukurydzę osącz. Szynkę pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem. 



Komentarze

Publikowanie komentarza