Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pomarańczowy dżem z dyni

Kolejna zbrodnia dokonana. Kolejne słoiki czekają na zimę. Z tym, że już nie mam gdzie ich przechowywać. Podjęliśmy decyzję o stworzeniu w domu prawdziwej spiżarni. Nie będzie łatwo, ale widzimy palącą potrzebę :) 
Tej zbrodni dokonałam na przepięknej dyni. Mogła stać się ozdobą Halloween. Mogła stać się zupą. Stała się dżemem. I to dżemem zagęszczonym pomarańczową galaretką! Przepis znalazłam w internecie i od razu zapałałam do niego sympatią. Wiedziałam, co robię :) Dżem jest przepyszny i na pewno umili nie jedno zimowe śniadanie :)



Składniki:

  •  2,5 kg dyni
  • 500 g cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe w proszku
  • sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na noc. Rano odlej 1 szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię z sokiem gotuj przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie gotuj jeszcze przez 1 godzinę - ale uważaj! lubi się przypalić! Często mieszaj.
Odlany wcześniej sok zagotuj i rozmieszaj w nim galaretkę oraz sok z cytryny. Wlej do gorącej dyni, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.





Komentarze

  1. Wprawdzie już rok temu skorzystałam z przepisu, ale nie zaszkodzi, jeśli teraz nadrobię to przemilczenie komentarzem i to jak najbardziej pozytywnym.
    Cudowny dżem, doskonałe przypomnienie barwnego lata zimą na przykład w połączeniu z naleśnikami, choć i bez dodatków ucieszy łasuchów ;) w zeszłym roku spróbowałam tego przepisu, bo żal mi było zmarnować gigantyczną, halloweenową ozdobę, podchodząc do przetworów z dyni jak do jeża - w tym mam pełne zaufanie i już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania z tym nieoczekiwanym przysmakiem :)
    Bardzo dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że dżem zasmakował :) ja już w tym roku przeprowadziłam "utylizację" jednej dyni i zrobiłam dżem... brzoskwiniowy :) pychotka :)

      Usuń
  2. Dżemik pychotka ;-) gorąco POLECAM !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę dziś próbować robić ten dżemik...zobaczymy co wyjdzie.Dam znać jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram się do dżemiku jutro, mam nadzieję iż będzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi miło, jeśli pdozielisz się wrażeniami :)

      Usuń
  5. Młode Gospodynie! Zamiast galaretek, które mają dużo sztuczności, generalnie w perspektywie szkodzą, szczególnie dzieciom - lepiej dodać miąższ pomarańczy, a jeśli już ktoś chce koniecznie - łyżeczkę/ łyżkę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia. (oczywiście najpierw na zimno mąka w soku, a na końcu duszenia dolać i zagotować).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł! na pewno zdrowszy :) spróbuję w kolejnym sezonie :)

      Usuń

Publikowanie komentarza