Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Śmietanowiec z wiśniami

Macie apetyt na sernik? Nie udało Wam się kupić dobrego sera? A może macie nadmiar  kwaśnej śmietany? W każdej z powyższych opcji ten przepis jest właściwy :) Ciasto wymaga odrobinę zachodu, ale smak jest... mmm... Prawie-sernik z wiśniami na kruchym spodzie może stać się przebojem niejednego letniego towarzyskiego spotkania :) Inspiracją był przepis zamieszczony tutaj.



Składniki:

ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 250 g margaryny roślinnej do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
masa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 1200 g śmietany kwaśnej 12%
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
owoce:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • (mogą być mrożone lub z syropu, ale trzeba dobrze osączyć z soku)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche posiekaj i zagnieć do otrzymania gładkiej kuli. Ciasto podziel na dwie równe części. Zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na minimum 3 godziny. 

Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po 1 łyżce cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany, do której dodaj przesiany proszek budyniowy. Wymieszaj. Powoli dodawaj kwaśną śmietanę - delikatnie mieszaj, by białka nie opadły.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na nią na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Na kruchy spód wyłóż całą masę ze śmietany, poukładaj delikatnie wiśnie (żeby się za głęboko nie potopiły). Na wierzch zetrzyj drugą porcję mrożonego kruchego ciasta.

Piecz 50-60 minut w 180 st. Po upieczeniu nie wystawiaj od razu z piekarnika - najlepiej pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.






Kwaśnie, no właśnie

Komentarze