Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto z kaszy manny

Lubicie kaszę mannę? Ja tak :) Wykorzystuję ją jako danie śniadaniowe, jako dodatek do placuszków, a nawet ciast. Tutaj natknęłam się na przepis, który po prostu musiałam wypróbować. Zmodyfikowałam troszkę składniki - zwłaszcza ilość cukru. Ale wybór należy do Was - sami wybierzcie wersję: słodkie akurat czy bardzo słodkie :)



Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny roślinnej do pieczenia
  • 400 g kaszy manny
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka esencji waniliowej
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru
  • ekstrakt pomarańczowy - wg przepisu
Sposób przygotowania:

Tłuszcz rozpuść w rondelku. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Śmietanę zmiksuj z cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Dokładnie wymieszaj składniki suche i mokre - najlepiej mikserem i odstaw na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 150 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Masę zmiksuj ponownie, wlej do formy i wygładź. Piecz około 45-55 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach. Skrop kilkoma łyżkami ekstraktu pomarańczowego. Odstaw do wystudzenia.
Podawaj z dżemem, musem owocowym, sokiem...


Komentarze