Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Błyskawiczne ciasto z jagodami

Lipiec pachnie w tym roku jagodami... Wielkopolskie lasy obfitują w piękne krzewinki czarnych jagód, stąd też pewną tradycją jest ich wykorzystywanie do wszelkich wypieków. Uwielbiam jagodzianki z białym serem, ale czasami po prostu brakuje czasu na wyrastanie ciasta i kilka etapów przygotowania. Dlatego też proponuję bardzo szybkie i proste ciasto z jagodami (tak naprawdę w to miejsce możecie wpisać dowolne owoce - z każdymi smakuje równie dobrze ;)



Składniki:


  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. kefiru
  • 500 g jagód
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych




Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.

Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.

Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.









Komentarze

  1. mniam:)
    Dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję, że wkrótce spotkamy się na kolejnej :)

      Usuń

Publikowanie komentarza