Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Truskawkowe tiramisu

Czasem się człowiek napracuje, nakroi, namiesza, a usłyszy: "lepiej smakuje niż wygląda". Osobiście lubię kolorystyczne połączenie nasączonych kawą biszkoptów z delikatnie kremową barwą serka złamane intensywną truskawkową czerwienią. Każdy jednak ma prawo do własnego zdania. Moja siostra - też.





Składniki:
  • 500 g kremowego serka (może być mascarpone albo ricotta)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. kawy (najlepiej espresso lub mocnej rozpuszczalnej)
  • 5 łyżek alkoholu (najlepiej amaretto)
  • 500 g biszkoptów
  • truskawki


Sposób przygotowania:

W podłużnym naczyniu (u mnie szklane żaroodporne) ułóż nasączone w kawie z alkoholem biszkopty. Ubij kremówkę z cukrem  i wymieszaj delikatnie z serkiem. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj truskawkami.
Teraz wystarczy tylko schłodzić i ... smacznego :)










Komentarze