Jak wykorzystać... dojrzałe banany? Babka bananowa

Mimo, że mam w domu pochłaniaczy bananów, to i tak zdarza się, że przejrzeją, pojawią się na nich plamki. Takie dojrzałe nie mają już zwolenników. Wyrzucić - szkoda. 

Jaka jest metoda? Znam i stosuję kilka. Pierwsza z nich to bananowe ciasto. Dziś w formie babki. Błyskawiczne w przygotowaniu, wilgotne, słodkie. Zniknęło szybciej, niż banany ;)


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mleka
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby lub bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 180 st. Przygotuj formę - wysmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą lub otrębami.

Do miski wrzuć pokrojone banany, jajka, cukier i olej. Zblenduj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Wymieszaj za pomocą łyżki tylko do połączenia składników.

Przelej do przygotowanej wcześniej formy (u mnie keksówka). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka).






Komentarze