Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Chleb i bułki wyrzuca ponad 60% z nas. W obliczu gromadzonych w ostatnich dniach zapasów podrzucam Wam garść inspiracji, jak wykorzystać czerstwy chleb. Im mniej trafi do śmieci, tym lepiej - przede wszystkim dla Waszych portfeli.


Bułka tarta

To najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Trzeba jednak pamiętać, by pieczywo było pszenne, by wyschło naturalnie i by nie było spleśniałe!

Grzanki do zupy

Idealne do zupy krem! Jak je przygotować? 
Chleb pokrój w kwadraciki. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Gdy staną się złociste, posyp je ulubionymi ziołami. Można zjeść je od razu lub... po ostygnięciu przesypać do słoika i przechowywać nawet kilka tygodni.

Grzanki czosnkowe

Wielu z nas zamawia w restauracjach grzanki czosnkowe na przystawkę. Nadmiar chleba w domu to świetny pretekst, by przygotować je samodzielnie. Zacznij od przygotowania masła czosnkowego (kostka miękkiego masła + 2 ząbki czosnku + sól + pieprz+bazylia i oregano), którym posmaruj czerstwe pieczywo. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 5-10 minut.

Tosty francuskie

Babciny sposób - czerstwe pieczywo moczone w jajku z mlekiem, smażone na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła. Idealne z cukrem, miodem, dżemem...


Zapiekanki z serem

Czerstwe pieczywo zyskuje na smaku zamienione w przepyszne zapiekanki z piekarnika. Odrobina masła, żółty ser i ketchup. Dla mnie wystarczy, ale Wy możecie dodać pieczarki, cebulkę, pomidora, wędlinę... Na co tylko macie ochotę lub... co zalega w lodówce ;)

Szarlotka recyklingowa

Suchy chleb namocz w jajku i mleku (na 300g chleba szklanka mleka i 1 jajko). Z pomocą dłoni wymieszaj go z cukrem (3 łyżki) i cynamonem (łyżeczka). Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż herbatniki typu "petitki", następnie warstwę chlebowej masy. Kolejna warstwa to 4-5 pokrojonych w plasterki jabłek. I znów masa chlebowa. Na wierzch można jeszcze położyć kruszonkę. Piecz w 180st. z termoobiegiem przez 30-35 minut.

Obiadowa zapiekanka chlebowa

Świetny sposób zarówno na czerstwy chleb, jak i inne resztki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę chleba. Na nim ułóż pokrojoną kiełbasę, resztki mięsa z obiadu, paprykę, pieczarki, pomidory, cebulę. Wszystko zalej masą jajeczną (ubij 2 jajka z 2 łyżkami śmietany, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie). Posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 180 st.


Knedle z czerstwych bułek

Idealne do gulaszu lub pieczonego mięsa z sosem. Ich przygotowanie zabiera zaledwie 30 minut! 
450 g pszennego chleba lub bułek pokrój w cienkie kromki, włóż do miski i zalej 1,5 szklanki mleka. Podsmaż 2 cebule pokrojone w kostkę na oleju. Przestudzone cebule dodaj do chleba razem z garścią posiekanej natki pietruszki, 3 jajkami i solą do smaku. Wszystko wyrób na w miarę jednolitą masę. Z masy formuj kulki - jeśli masa jest za rzadka dosyp 2-5 łyżek bułki tartej. Dłonie możesz posypać mąką. Gotowe knedle wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 10-12 minut do wypłynięcia. 

Pizza z czerstwego chleba

Jak przygotować spód do pizzy z chleba? 200 g czerstwego chleba zalej szklanką mleka. Odczekaj kilka minut. Dobrze odciśnij, dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Otrzymaną masę wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź na kształt pizzy. Piecz 15-20 minut w 180 st. Następnie posmaruj sosem i ułóż ulubione składniki. Posyp żółtym serem. Piecz jeszcze 10 minut.

Komentarze