Domowe ciepłe lody

Nie znam dziecka, które nie lubi ciepłych lodów. Sama chętnie je podjadam zimą ;) Do tej pory jakoś brakowało mi odwagi, by spróbować przygotować je samodzielnie. W zeszłym tygodniu spróbowałam i... nigdy więcej sklepowych ;)


Składniki:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka przezroczysta bezbarwna (u mnie winogronowa)
  • wafle tortowe (u mnie kaliskie)
Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.

Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Miskę umieść na kąpieli wodnej, tak by miska nie dotykała wrzątku. Jajka ubij na parze. Gdy będą już prawie gotowe, zacznij dodawać cukier. Dodawaj po łyżce i ubijaj około 8 minut, aż skończy się cukier. Nie spiesz się.

Zdejmij miskę z garnka i ubijaj jeszcze chwilę, by białka zaczęły stygnąć. Dodaj sok z cytryny i galaretkę. Wymieszaj.

Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich białka i przykryj waflami. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój w prostokąty lub trójkąty.

Smacznego!

Komentarze