Niemieckie ciasto makowo-twarogowe. Seromakowiec

Kruche ciasto. Wilgotne serowo-makowe nadzienie. Ciasto niekonwencjonalne. W Polsce nie spotkałam się z nim nigdzie. Bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Spróbujesz?


Składniki:

  • 190 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 450 ml mleka
  • 60 g masła
  • 90 g cukru
  • 100 g suchego mielonego maku
  • 100 g kaszy manny
  • 150 g białego sera
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W garnku połącz zimne mleko, 90 g cukru i 60 g masła. Wstaw na średni ogień i podgrzewaj mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia. Dodaj cienkim strumieniem mak i kaszę mannę. Zagotuj ciągle mieszając. Powinna powstać jednolita gęsta masa. Zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut.

W misce wymieszaj mąkę z 80 g cukru i solą. Dodaj 100 g masła i zagnieć kruszonkę palcami. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć elastyczne ciasto. 

Podziel ciasto w proporcji 1/3 - 2/3. Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą wyklej tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Twaróg pokrusz. Dodaj jajko i szczyptę soli. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj przestudzoną masę makową. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na schłodzony spód. Na wierzch zetrzyj na tarce zamrożoną resztę ciasta. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zrumieniony. 

Wystudź ciasto w formie i wstaw na kilka godzin do lodówki przed wyjęciem z formy.



Komentarze