Bułeczki jabłkowe

Czy wyeliminowanie kupnych słodyczy z diety jest możliwe? Pewnie jest. Ale to niełatwe. 

Są jednak "furtki", dzięki którym możemy spróbować ograniczyć ilość spożywanych sklepowych słodyczy. Najprostszą metodą jest samodzielne pieczenie słodkości z naturalnie słodkimi owocami. 

Polecam Wam przepis "opatentowany" przez moją mamę na bułeczki z jabłkami. Nie bójcie się eksperymentować - mama ostatnio do jabłek dodała... mrożony rabarbar!


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny (u nas: Kasia)
  • 4 jajka
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopioną margarynę i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.

Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszaj.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładaj ciasto łyżką. Powstaną mini bułeczki. 

Piecz 10-15 minut w 200 st. do zarumienia bułeczek.

Komentarze