Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Nie będę ściemniać. Przepis nie jest mój. Ale muszę go Wam polecić! Jest genialny! Jeden z lepszych, jakie jadłam! 

Łączy w sobie idealną konsystencję sera, ze słodkością suszonej żurawiny i lekką kwaskowatością świeżej żurawiny, którą w moim wariancie przerabiamy na "żurawinowe dropsy". 


Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku (używam tylko Deluxe od Lidla)
  • 150 g kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 250 g świeżej żurawiny
  • szklanka cukru
  • cukier puder do obtoczenia żurawiny
  • 100 ml śmietany 18%
  • 150 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj spód. Herbatniki wraz z roztopionym masłem wymieszaj w malakserze do uzyskania mokrego piasku. Przełóż piasek do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i mocno dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij.

100 g białej czekolady roztop z kremówką. 

W misie wymieszaj ser, jajka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada ze śmietaną lekko przestygnie, ciągle mieszając dodaj ją do masy serowej. Na samym końcu dodaj suszoną żurawinę i wymieszaj łyżką.


Masę przelej na podpieczony spód. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Piecz 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi powoli stygnąć. Na noc wstaw do lodówki.

Przygotuj żurawinowe dropsy: do garnka wlej szklankę wody, dodaj szklankę cukru i zagotuj. Zdejmij z ognia i wsyp umytą żurawinę. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odcedź żurawinę i wysyp na blachę do wyschnięcia. Obtocz ją w cukrze pudrze. 

Sernik z żurawiną wyjmij z lodówki minimum 1,5 godziny przed podaniem. Roztop drugą tabliczkę białej czekolady ze śmietaną 18%. Udekoruj wierzch sernika polewą z białej czekolady i żurawinowymi dropsami.








Komentarze