Zakręcona pizza

W grudniu 2018 na świątecznym stole królowała u nas makowa gwiazda betlejemska. Pomysł wykręcania ciasta przełożonego farszem jest doskonały także dla wytrawnych wypieków. Podrzucam Wam pomysł na wykonaną zakręconą metodą pizzę. Jest idealna na niezapowiedzianych gości - wystarczy ciasto francuskie, dobry sos pomidorowy i starty żółty ser. Spróbujecie?


Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 szkl. gęstego sosu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany
  • 150g startego żółtego sera (najlepiej mozzarella)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:

Pierwszy płat ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej wyłóż na papier do pieczenia, na którym będziesz piec. Posmaruj je sosem pomidorowym i oprósz do smaku ziołami i serem. Przykryj drugim płatem ciasta. 

Na środku płata postaw szklankę lub miseczkę. Przecinaj obie warstwy ciasta tworząc paski, które skręcaj wokół ich osi tyle razy, na ile pozwoli ciasto. 

Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

Piecz w 200 st. przez 15 minut do zrumienienia. Podawaj gorące.

Komentarze