Siekane kotleciki z kurczaka

Kolteciki siekane to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała je w wielu wariacjach, z różnymi przyprawami, dodatkami. Tak naprawdę to tylko od zawartości lodówki zależy, z czym je przygotujesz. Baza jest jedna. Wersji - tyle, ile nas :)


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • dodatki: natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek lub posiekana cebulka lub pokrojona papryka lub podsmażone drobno pokrojone pieczarki.....)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyj, osusz i drobno pokrój. Wymieszaj je z majonezem, jajkiem, mąką, serem i przyprawami. Dodaj dodatki takie, jak lubisz (ewentualnie masz w lodówce). Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką mięsną masę formując kotleciki. Smaż z obu stron na złoto. 


Komentarze