Sałatka z fasoli szparagowej z suszonymi pomidorami i cebulką

Prawdziwie śródziemnomorskie danie z fasolą szparagową? Dlaczego nie? 

W krajach śródziemnomorskich fasola jest często podstawą sałatki będącej dodatkiem do głównego dania. W Polsce w sałatkach gra raczej rolę drugoplanową. Fasola ugotowana "na chrupiąco" (3-5 minut) świetnie łączy się z pokrojoną cebulką, czosnkiem, oliwkami, pomidorami, papryką, fetą, szynką parmeńską... 

Wariantów jest mnóstwo.

Proponuję Wam dziś przepis, który przetestowałam minionego lata. Fasolka w zestawieniu z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą i z pysznym sosem.


Składniki:
  • 500 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • biały ocet winny
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Fasolkę obierz, umyj i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut, Odcedź i zahartuj zimną wodą. 

Cebulę pokrój w piórka i zalej białym octem winnym. Odstaw na 10 minut. Następnie odcedź.

Suszone pomidory pokrój w paski. Nie wylewaj oleju.

W misce wymieszaj fasolę z cebulką i pomidorami. Całość polej sosem przygotowanym z oleju z suszonych pomidorów, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli i pieprzu.

Podaj schłodzoną.








Komentarze