Kotlet po cygańsku

Znudził Ci się tradycyjny kotlet schabowy? A może masz ochotę podać "coś innego" na imieninowy obiad? 

Ostatnio "opatentowałam" metodę na kotlet po cygańsku. Dlaczego po cygańsku? Tak mi się kojarzy "potrawka" z papryki, pieczarek i ogórka. A może znasz inną nazwę tego cuda?


Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • usmażone kotlety schabowe w panierce 
  • starty żółty ser

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją posól, żeby się ładnie zeszkliła. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż. Dodaj umyte i pokrojone w paseczki kolorowe papryki. Duś około 5-7 minut. Dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. 

Przygotowaną potrawkę wyłóż na rozłożone na papierze do pieczenia kotlety schabowe. Całość posyp żółtym serem. 

Zapiekaj do roztopienia sera w 180-190 stopniach - około 15 minut. 





Komentarze