Bazyliowe sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Danie szybkie w przygotowaniu. Niewymagające dużego nakładu pracy. Idealne na niezapowiedzianych gości lub na proszoną kolację. Zaskoczy teściową. A przede wszystkim - nie tylko fajnie wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Koniecznie spróbujcie :)


Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/2 szkl. pesto z bazylii
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • roztrzepane jajko
  • gruboziarnista sól lub czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłóż na papierze, na którym będziesz piec. Podziel je na 6 części zbliżonych do kwadratu. 

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój po skosie na 6 plastrów. Każdy plaster posól i popieprz.

Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój na 6 plastrów. 

Na każdy kwadrat ciasta wyłóż 1 czubatą łyżeczkę pesto. Ułóż na nim doprawionego kurczaka. Następnie przykryj kurczaka mozzarellą. Wystające końcówki ciasta złóż do środka tworząc sakiewkę/kopertę. 

"Francuskie paczuszki" posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą lub czarnuszką. Piecz w 200 st. przez 20 minut.


Komentarze