Bananowe pancakes

W sobotnie i niedzielne poranki z moich córek wychodzą "śniadaniowe potwory". W dni robocze nie udaje nam się zaszaleć ze śniadaniem, bo wszystkie lubimy poleżeć do ostatniej chwili. Weekendy są czasem, kiedy włączamy bardziej leniwy tryb. To właśnie w weekendy smażymy naleśniki, placuszki, pancakesy... Naszą kreatywność ograniczają tylko dostępne w kuchni składniki :)


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży dojrzały banan lub 2 mniejsze
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę, sól, cynamon). Dodaj do nich składniki mokre (roztrzepane jajko, mleko, jogurt, olej i rozgniecionego widelcem banana). Wymieszaj tylko do połączenia składników - ciasto może być lekko grudkowate.

Placuszki smaż na rozgrzanej suchej patelni. Podawaj tak, jak lubisz. Świetnie sprawdzi się syrop klonowy lub miód lub cukier puder. Dodaj owoce, jogurt lub... masło orzechowe. Baw się smakiem :)


Komentarze