Tarta ze szpinakiem i łososiem

Są smaki, do których z przyjemnością się wraca. Dla mnie takim zestawieniem jest szpinak z łososiem. Lubię je z makaronem, ale w wersji z tartą po prostu wymiata. Spróbujcie :)


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • 50 g tartego parmezanu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i jajko zagnieć rozcierając w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Wlej łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Szpinak umyj, osącz. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj posiekany czosnek oraz osączony szpinak. Podgrzewaj do momentu zwiędnięcia liści. Zestaw z ognia, osól i opieprz do smaku. 

Łososia umyj. Usuń skórę i pokrój filet w kostkę. 

Śmietanę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. 

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na wałku przenieś ciasto na formę i dokładnie wylep ją ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut na lekko złoty kolor.

Wyjmij tartę z piekarnika. Rozłóż na nim "zwiędnięty" szpinak, pokrojonego łososia. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp parmezanem. 

Wstaw ponownie do piekarnika na 30-35 minut, aż masa się zetnie. 

Komentarze