Spaghetti Carbonara

Klasyczne danie kuchni włoskiej. Z niewielkiej liczby składników. Aromatyczna. Wyrazista. 
Pochłaniana w naszym domu w każdej ilości :)

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 60 g tartego sera (pecorino, parmezan...)
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź, ale zachowaj pół szklanki wody od gotowania makaronu.

Boczek pokrój w kosteczkę lub paseczki. 

Jajka rozbełtaj i wymieszaj z serem, solą i pieprzem. 

Na rozgrzaną głęboką patelnię wrzuć boczek. Gdy mocno się zrumieni, dodaj ugotowany makaron i pozostawioną z gotowania wodę. Podgrzej całość mocno.

Patelnię ściągnij z ognia i dodaj masę jajeczną. Mieszaj szybko, by jajka nie ścięły się na jajecznicę.

Makaron przełóż na talerze.

Jeśli lubisz, posyp posiekaną zieloną pietruszką. 

Komentarze

  1. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. This is
    a really smartly written article. I'll be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info.
    Thank you for the post. I will certainly return.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz