Zdrowe szyszki miodowe

Proste i szybkie. Zdrowe! Smakują dzieciom. Dodają energii. Czego chcieć więcej od idealnego deseru?


Składniki:

  • 2 szkl. dmuchanego ryżu
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 4 łyżki nasion białego sezamu
  • 50 g masła
  • 100 ml miodu
Sposób przygotowania:

Ryż wsyp do miski. Dodaj pestki dyni, słonecznika i sezamu. Masło rozpuść na małym ogniu , ściągnij z palnika, dodaj miód i rozmieszaj, aż wszystko będzie płynne. Uzyskaną masą maślano-miodową zalej ryż z pestkami i dobrze wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje ciasta łyżką. Piecz w 180 st. z termoobiegiem przez 8-10 minut, aż szyszki się zarumienią. 

Poczekaj, aż całkowicie ostygną i zdejmij z blachy. Ciepłe się pokruszą! 



Komentarze