Ucierane ciasto z agrestem i migdałami

Najlepsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. Ma w sobie to "coś", czego nie zidentyfikujemy nie znając przepisu. To dodatek mielonych migdałów. Naprawdę nie ma sobie równych.

Przepis zaczerpnięty z "Moje wypieki. Wielki powrót"


Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 500 g agrestu odszypułkowanego
  • 3 łyżki cukry trzcinowego
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka miksując cały czas. Do masy maślanej dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy, mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką. 

Ciasto wyłóż na formę 23x23 cm. Ciasto wyrównaj, równomiernie posyp tartą bułką. Następnie ułóż owoce lekko wciskając je w ciasto. Posyp cukrem trzcinowym.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz 60 minut. 

Jeśli masz standardową blaszkę 25x35 cm przygotuj 1,5 porcji.







Komentarze