Sałatka z brokułami, fetą i jajkiem

Miałam taki okres w życiu, że nie tolerowałam smaku brokuła. Nie wiem dlaczego. Wcześniej bardzo go lubiłam. 

Robiłam kilka podejść w różnych daniach. Bezskutecznie. Sytuację "uratowała" dopiero ta sałatka. Jest dość prosta w składzie i przygotowaniu. Idealnie wkomponuje się w kategorię "imieninową", jak i w "szybką kolację". 

Spróbujcie :)


Składniki:

  • duży brokuł
  • 4 jajka na twardo
  • feta
  • garść ziaren słonecznika
  • czerwona cebula
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Brokuł wypłucz w zimnej wodzie. Następnie wrzuć go do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj ok. 5 minut. Wyjmij warzywo z wrzątku, wrzuć do zimnej wody na około minutę i odcedź na sicie.

Różyczki brokuła pokrój i wrzuć do szerokiej miski. Jajka pokrój w kostkę i posyp nimi brokuły. Cebulę obierz i pokrój w pół piórka i rozrzuć na jajkach. Fetę pokrój w kostkę i rozłóż na cebulce. 

Słonecznik upraż na suchej patelni i zostaw do wystygnięcia.

Z jogurtu i majonezu przygotuj sos: dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Polej nim sałatkę. Wierzch posyp słonecznikiem




Komentarze